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Letter to a Governnent Attorney
dat ed Novenber 16, 1998

This is in response to your letter dated August 31, 1998,
regardi ng the propriety of enpl oyees of your agency witing letters
of support on behalf of an individual who was once their
supervisor. As we understand the facts, the letters were witten
or would be witten in connection with a sentencing hearing
pursuant to Rule 32 of the Federal Rules of Crimnal Procedure.
The enployees’ fornmer supervisor was found guilty of nmultiple
Federal felony charges following his trial in United States
District Court.

Your letter asks whether applicable laws or regulations
prohi bit enpl oyees fromsubmtting such letters in connection with
a sentenci ng proceeding. In addition, assunm ng there is no general
prohibition, it inquires whether the enployees may wite the
letters on agency letterhead and sign the letters using their
official titles. Based on the facts as set forth in your letter,
we believe that the enployees nmay wite and submt the letters and
that they may use agency letterhead and sign the letters using
their official titles. Qur reasons are set forth bel ow

The rel evant authorities in this case are 18 U.S.C. § 205 and
section 2635.702(b) of the Standards of Ethical Conduct for
Enpl oyees of the Executive Branch (Standards of Conduct), 5 C F.R
part 2635. Section 205, in relevant part, prohibits enpl oyees--

other than in the proper discharge of .
official duties [from act[ing] as agent or
attorney for anyone before any departnent,
agency, court, court-martial, officer, or
civil, mlitary, or naval conmssion in
connection wth any covered matter in which
the United States is a party or has a direct
and substantial interest.

18 U S.C 8§ 205(a)(2). The term “covered matter” is defined to
mean- -

[ Al ny j udi ci al or ot her pr oceedi ng,
application, request for a ruling or other
determ nation, contract, claim controversy,
i nvestigation, charge, accusation, arrest, or
ot her particular matter.



1d. at § 205(h).

Section 205 does not apply in this case because subm ssi on of
the |l etters you descri be woul d not constitute “act[ing] as agent or
attorney” for another within the meaning of the statute. It is
wel | settled that section 205 does not cover self-representation;
rather, it is ainmed at prohibiting representational activity on
behal f of another. The Infornmal Advisory Letters and Menoranda and
Formal Opinions of the United States O fice of Governnent Ethics,
OGE Informal Advisory Letter 94 x 15. This representational
activity on behalf of another, noreover, “entails at |east sone
degree of control by the principal over the agent who acts on his
or her behalf.” Menorandum of October 17, 1990, from J. M chael
Luttig, Assistant Attorney Ceneral, Ofice of Legal Counsel, to
M chael Boudin, Deputy Assistant Attorney General, Antitrust
D vision, regarding Application of 18 U S C. 8§ 207(a) to Pardon
Recommendati on Made by a Former Prosecutor (Luttig Menorandum.
The fact that the comrunication is in support of another’s position
does not, in itself, suggest the person communicating is acting as
agent for the other. |d.

In this case, while we assunme that the letters would be in
support of a sentencing recommendation favorable to the forner
supervisor, there is nothing in the information you provided that
suggests the enpl oyees are now or would be subject to the control
or direction of their fornmer supervisor. To the contrary, the
letters contenplated seem conparable to the character affidavit
addressed in the Luttig Menorandum supra. According to that
Menmor andum subm ssion by a fornmer prosecutor of an affidavit in
support of an applicant for a pardon did not constitute acting as
an agent or attorney for the pardon applicant.! See also Letter of

! The Menorandum asserted that the “informati on provi ded does
not suggest, nuch |ess establish, that there was a professional,
contractual, nonetary, or any other agency relationship between

[then].” W |ikew se assune that there is no contractual,
nonet ary, or any other agency relationship between your enpl oyees
and their fornmer supervisor. As for the “professional”

rel ati onship, we do, of course, understand that there was at one
time a professional superior/subordinate work relationship.
I nsofar as that relationship is now ended, however, we do not
regard it as suggesting an ongoi ng agency relationship. Wile the
Luttig Menorandumuses the past tense (there “was” no professional
rel ati onship) we believe it did so only because the affidavit had
al ready been submtted. Thus, the point was not that a prior
pr of essi onal relationship m ght suggest a current agency
rel ati onship but that at the tinme the affidavit was submtted there
was no professional relationship. Qur understanding is that the
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May 13, 1976, from Acting Assistant Attorney General Leon U nman

Ofice of Legal Counsel, to Arthur Kusinski, National Science
Foundation. (A witness, including an expert w tness, does not act
as an “agent or attorney” within the neaning of those words in
section 205.)

As your letter notes, section 2635.702(b) of the Standards of
Conduct al so has relevance to your inquiry. In pertinent part,
this section provides--

(b) Appearance of governnental sanction.
Except as otherwi se provided in this part, an
enpl oyee shall not use or permt the use of
his Governnment position or title or any
authority associated with his public office in
a manner that coul d reasonably be construed to
inply that his agency or the Governnent
sanctions or endorses his personal activities
or those of another. . . . He nmay sign a
letter of recomendation using his official
title only in response to a request for an
enpl oynent reconmendat i on or character
ref erence based upon personal know edge of the
ability or character of an individual wth
whom he has dealt in the course of Federa
enpl oynent or whom he is recomending for
Federal enpl oynent.

[ Enphasi s added.] Exanple 1, which follows section 2635.702(b),
sets forth additional guidance. It provides, in part--

Exanple 1: An enployee of the Departnent of
the Treasury who is asked to provide a letter
of recommendation for a fornmer subordinate on
his staff may provi de the recomrendati on usi ng
official stationery and may sign the letter
using his official title.

Section 2635. 702(b) and t he acconpanyi ng exanpl e aut hori ze t he
enpl oyees of your agency to use agency letterhead and their
official titles in letters in support of their fornmer supervisor.
The regul ation clearly sets forth a general rule to the effect that
use of official title and other accoutrenents of public office may

enpl oyees at your agency were not or will not be in a professional
relationship with the individual being sentenced at the tinme of
their subm ssion of letters in connection wth the sentencing.
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not be used in connection with unofficial activities, but then
explicitly provides an exception for a character reference based on
per sonal know edge of an individual with whoman enpl oyee has deal t
in the course of Federal enploynent. As you correctly note, such
a character reference is not limted to a job recomendation. It
also would cover a character reference in connection with a
sentenci ng proceeding. Section 2635.702(b) then goes on to
explicitly provide that enpl oyees may sign such letters using their
official title. The inplication, noreover, is that, in such a
case, agency |letterhead, a conparable “authority associated with
public office,” may also be used. Wre there any doubt, exanple 1
makes clear that the rule contenplates use of letterhead in this
situation. Therefore, notw thstandi ng t he possi bl e di spl easure you
anticipate on the part of the United States Attorney’s Ofice, we
conclude that use of letterhead and official title in the letters
i n question does not constitute m suse of position.

Regarding the two provisions you cite in the United States
Attorney’s Manual (Manual), this Ofice would not purport to decide
whet her the Manual applies to any of the attorneys in your agency.
But even assum ng, arguendo, that it does apply, it seens to us
that neither provision calls for a different conclusion. The
section on conflicts of interest sinply refers to provisions of the
crimnal conflict of interest statutes and Standards of Conduct
whi ch, i ndependently of the Manual, apply to all Federal enpl oyees.
G ven the facts you describe, however, the letters in question
woul d not violate any of these provisions. As for the section in
t he Manual on use of title, while there is | anguage in that section
that m ght arguably be construed as precluding use of |etterhead
and official title in these circunstances, it seens unlikely that
t he provi sion was i ntended to supersede secti on 2635. 702(b) because
the latter provision is referenced in the conflicts of interest
section of the Manual w thout any indication that it is not to be
followed. In any event, in the absence of sonme specific underlying
statutory authority, the section in the Manual on use of official
title would not supersede section 2635.702(b). Section 201(a) of
Executive Order 12674, as nodified, 3 CF. R, 1990 Conpilation
pp. 306-311, at 308 (Oct. 17, 1990), directed the Ofice of
Government Ethics (OGE) to establish a “single, conprehensive, and
cl ear set of executive-branch standards of conduct” and OGE has
done so in 5 CF. R part 2635, which includes anong its uniform
rules section 2635.702(b). Wiile agencies retain limted
di scretion to supplenent the uniform Standards of Conduct, they
must do so in supplenental regulations submtted to OGE for its
concurrence and joint issuance. See section 301(a) of Executive
Order 12674, supra, 3 CF. R, 1990 Conpilation, at p. 309; 5 CF.R
8 2635.105. The Departnment of Justice supplenental regul ations,
set forth in 5 CF. R part 3801, do not purport to supplenent or
vary section 2635.702(Db).



| f you have any additional questions, feel free to contact ny
staff.

Si ncerely,

St ephen D. Potts
Di rector



